Massage vermindert ontstekingsreacties in de spieren. 

Een massage verlaagt de hoeveelheid cortisol – beter bekend als het stresshormoon – in ons lichaam. Dit resulteert in een positieve geest en een verlaagde broeddruk. Bovendien boost het de neurotransmitters serotonine, die onder andere veel invloed heeft op slaap, zelfvertrouwen en gemoedstoestand, en dopamine, belangrijk voor het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.

 

Massage is veelbelovend voor het herstel van spieren:

Onderzoekers van McMasters ontdekken dat 10 minuten massages al ontstekingsreacties vermindert.

Onderzoekers aan de McMaster University in Canada hebben ontdekt, dat een kortdurende massage van 10 minuten al helpt om ontstekingen in spieren tegen te gaan.

Massage heeft, als niet medicamenteuze therapie, het potentieel om niet alleen tot op het bot vermoeide atleten, maar ook mensen met een chronische aandoening als artritis of spierdystrofie, te helpen. Dat zegt, Justin Crane, een doctoraal student aan de afdeling Kinesiologie aan de McMaster University.

Ondanks dat massage (in Canada - red.) een geaccepteerde therapie voor het verlichten van spierspanning en pijn is, hebben onderzoekers ontdekt, dat massage biochemische sensoren triggert, die signalen naar de spiercellen zenden om ontstekingen tegen te gaan.

Daarnaast stimuleert massage de spiercellen tot het aanmaken van meer mitochondria, cellen, die een belangrijke rol spelen bij herstel.

“Het belangrijkste, en wat nieuw is in deze studie, is dat niemand ooit binnenin de spier heeft gekeken, om te zien wat er door een massage gebeurt. Niemand heeft gekeken naar de biochemische effecten of wat er binnen in de spier zelf gebeurt,” zegt Crane.

“We hebben aangetoond, dat als de spieren aanvoelen dat ze opgerekt worden, de ontstekingsreactie in de cellen vermindert,” zegt hij. “Als gevolg hiervan kan massage gunstig zijn bij het herstel van een blessure.”

Crane zegt, dat de onderzoekers van McMaster de eersten zijn, die middels een spierbiopsie hebben aangetoond, dat de effecten van een manuele therapie als massage, ontstekingen vermindert. Ontstekingen zijn vaak een onderliggende factor in vele chronische ziekten.

Het onderzoek verschijnt in het februari nummer van Science Translational Medicine.

Voor dit onderzoek zijn 11 mannen van halverwege de 20 gevolgd. Tijdens hun eerste bezoek is hun uithoudingsvermogen beoordeeld. 2 weken later fietsten de mannen langer dan 70 minuten, tot op het punt van uitputting. Daarna rustten ze 10 minuten.

Tijdens de rust heeft een massagetherapeut één been ongeveer 10 minuten gemasseerd met verscheidene technieken, die vaak gebruikt worden bij revalidatie.

Op beide benen (quadriceps) werden spierbiopten uitgevoerd. Deze werden 2,5 uur later herhaald. Onderzoekers vonden een afname van ontstekingsreactie in het gemasseerde been.

Crane geeft aan verbaasd te zijn, dat een massage van slechts 10 minuten al zo’n grote invloed heeft. “Ik had niet gedacht, dat een hele korte massage zo’n opmerkelijke verandering teweeg zou brengen. Vooral omdat de oefening zo intensief was. Een 10 minuten massage is in vergelijking met een 70 minuten durende oefening blijkbaar zeer krachtig.”

De resultaten laten doorschemeren, dat massagetherapie door dezelfde biologische mechanismen als door de meeste pijnstillers pijn tegengaat en dus een effectief alternatief kan zijn.

Het onderzoek is onder toezicht van Dr. Mark Tarnopolsky, hoogleraar geneeskunde voor de Michael G. DeGroote School of Medicine, uitgevoerd.

“Gezien het feit, dat mitochondriale dysfunctie met spieratrofie en andere processen, zoals insulineresistentie, wordt geassocieerd, is elke therapie, die de mitochondriale functie kan verbeteren, nuttig,” zei hij.

Crane zei, dat dit onderzoek slechts een eerste stap is om de beste therapieën, voor het bevorderen van het herstel van een verscheidenheid aan spierblessure, vast te stellen.

Hij zei, dat het onderzoek verrassend genoeg, liet zien, dat een aangenomen standpunt niet waar blijkt te zijn: massage zorgt er niet voor dat melkzuur in vermoeide spieren vermindert.

 

Bron: McMasters University